Cikkek

Mi az autogén tréning?


Felgyorsult, teljesítményközpontú hétköznapjainkban életmentő lehet, ha megtanuljuk, hogyan lehet újra-és újra lemerülő élet-elemeinket a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban feltölteni testünk - lelkünk örömére, egészségünk megtartása érdekében.


A saját magunk által kikísérletezett ellazító technikák, trükkök mellett érdemes betekintenünk az önismeret bolhapiacának gazdag kínálatába, hogy milyen módszerek léteznek még, amelyeket szívesen kipróbálnánk. A sok-sok lehetőség közül most kiragadunk egyet, hogy tudd, mire számíthatsz, ha utadba kerül. Ez pedig az autogén tréning relaxációs módszer.

Az autogén tréning H.J. Schultz orvos nevéhez fűződik, aki az 1900-as évek elején dolgozta ki és állította össze e mély ellazulást megcélzó gyakorlatsorát. Hatékonyságánál fogva hamarosan egész Európában elterjedt és közkedvelt önsegítő, önszabályozó, terápiás hatású technikává vált, pozitív hatása orvosilag is bizonyított.

A módszer lényege, egy kényelmes, statikus testhelyzetben, rendszeresen, tréningszerűen végzett testfókuszú gyakorlatsor. Belső koncentrációval, önmagunkra irányított passzív figyelem segítségével vegetatív idegrendszerünket nyugalmi tónusba juttatjuk. Ezáltal testünk ellazul, elménk elcsendesül, mély megnyugvás árad szét egész lényünkben.

A relaxáció gyakorlása közben sajátosan módosult, éberen pihenő tudatállapotban pihenünk. Ekkor nem alszunk, nem álmodunk, hanem részleges éberségben vagyunk, hiszen akaratunk által szabályozott, változó mértékű kapcsolatban maradunk mindvégig a külvilággal.

Az autogén tréning szemléleti kerete serkenti testi folyamataiknak és végső soron egész életünknek mind mélyebb, teljesebb elfogadását.

Ehhez intenzív jelenlét szükséges, melyben elvárásainktól és ítéleteinktől mentes testközpontú, szemlélődő önmegfigyelést használunk eszközként. Ezzel megtanulhatjuk valós, aktuális fizikai és lelki állapotainkat önmaguk igazságában észlelni.

Ezáltal megtanulhatunk az állandóan kezünkben tartott kontrollt egyre inkább átengedni testünk bölcs, egyensúlyt létrehozó, öngyógyító folyamatainak.


A gyakorlatsor (alapfok) elsajátítása rövid időt ( 3-4 hónap) vesz igénybe. Ezalatt az idő alatt egy képzett terapeuta segítségével és felügyeletével – egyéni vagy csoportos formában- tapasztalhatod meg az egyes ellazulási stádiumok testi- érzelmi hatását, emellett elengedhetetlen részét képezi a tanulásnak az otthoni gyakorlás.

A cél, hogy mihamarabb önállóan, bárhol és bármikor alkalmazni tudd a relaxációt a számodra kritikus életterületeken, s napi rutinoddá váljon a gyakorlás, mint egy jóleső, egyszerre megnyugtató és felfrissítő, megtisztító belső zuhany.


Ha feszített tempóban élsz, kimerült vagy, csökkent a teljesítményed és fizikai –érzelmi -szellemi teherbírásod, sokat szorongsz, magas a vérnyomásod, nehezen alszol el, pánikos tüneteid vannak, vagy gyakran fáj a gyomrod, fejed, ha nem vagy jóban a testeddel, netán súlyproblémával küzdesz, akkor különösen ajánlott, hogy megtanuld a feszültségszabályozásnak e koncentráltan ható módszerét.

Ha pedig a fentiek nem jellemzőek rád és egyszerűen csak megajándékoznád magad egy  immunrendszert erősítő, önismeretedet fokozó preventív módszerrel, csatlakozz bátran a számos autogén tréning módszertanuló csoport egyikéhez!


Petró Viktória

klinikai szakpszichológus

autogén tréning oktató

www.petroviki.hu

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

20-53-503-27A cikk megjelent itt: http://www.fokuszbanano.hu/test_es_lelek/noi_lelek/3774/autogen_trening